De Uiterst Voorzichtige

7 Ram
26/27/28 maart
Het tijdveld De Uiterst Voorzichtige – Koning Kepheus, de Tuinier 1) 

Voetnoten

1) Wellicht betreft het hier weer Koning Kepheus (zie 6 Ram). Dan is dit kennelijk het aspect van de laffe, bange vader van Andromeda (zie 14 Ram), die zijn dochter uitleverde aan het zeemonster (zie 15 Ram) opdat hij en zijn vrouw en hun land gespaard zouden blijven. Later gedroeg hij zich ook zeer achterbaks tegenover Perseus (zie 10 Ram).

2) Uitvindingen in dit tijdveld: 27 maart 1790, de schoenveter – 27 maart 1848, de plakpleister – 27 maart 1866, patent op het pissoir – 27 maart 1860, patent op de draaidop.

3) 27 maart 2000. ‘Vladimir Poetin werd in Rusland al in de eerste ronde tot president gekozen met 52, 2 procent. Daarbij werd echter gesjoemeld. Maanden later werd duidelijk, dat er in de provincies op grote schaal was gefraudeerd. Het percentage Poetin stemmers was kunstmatig opgekrikt tot boven de vijftig procent, zodat er geen tweede ronde nodig was. Vele miljoenen stemmen waren ongeldig of nooit uitgebracht. Het was de eerste keer in de Russische geschiedenis, dat de macht van een gekozen leider (Jeltzin) op de volgende overging, maar deze Poetin is wel een voormalige functionaris van de geheime dienst. Terugkijkend kunnen wij zijn verkiezing zien als een manipulatie, wellicht zelfs een staatsgreep, van de Russische geheime dienst.’

4) Misdaad: op 27 maart 1995 werd de tasjeskoning Gucci vermoord. Onderwereldfiguren werden ingehuurd door de politie, onschuldige personen werden opgepakt. Later bleek de moord in opdracht van zijn ex-vrouw te zijn uitgevoerd. Zij verdween achter de tralies (zie 12 Waterman).

5) Aanslagen: 27 maart 1943. ’s Avonds pleegde het verzet de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Deze werd twee keer uitgesteld. De eerste keer was het volle maan, de tweede keer was het nog te druk in het gebouw. Negen leden van het kunstenaarsverzet drongen die avond onder leiding van Gerrit van der Veen het gebouw naast Artis binnen. Sommige droegen een politie-uniform. Ze hadden een wasmand met materiaal bij zich: benzol, springstof en lont. Ze overmeesterden de bewakers, boeiden en blinddoekten hen en waarna zij verdoofd werden en in de tuin van Artis werden gelegd. De overvallers plaatsen trotylstaven, leegden de kaartenbakken, goten er benzol overheen en bliezen het gebouw op.
-28 maart 1993. ‘Met militaire precisie heeft de RAF zaterdagochtend (28 maart) een nieuw, nog onbewoond gevangenisgebouw opgeblazen, voor dit in gebruik genomen kon worden. Hierbij is 200 tot 300 kilo springstof gebruikt. De gevangenis zou donderdag in gebruik worden genomen. Het bewakingspersoneel, tien man, werd gekneveld door drie gemaskerde mannen en een vrouw met machinepistolen en revolvers. Niemand raakte gewond. Met behulp van ladders verschaften de daders zich toegang. ’s Morgens om tien over vijf ging het complex de lucht in.’

6) Medisch: 27 maart 1914, eerste succesvolle bloedtransfusie.

Geboren: James Caan, James Callaghan, Joseph Cambell, Mariah Carey, Hans Clevers ?, koningin Ingrid van Denemarken, Dries Langeveld, Georges Hausmann, Golo Mann, Romulus, Diana Ross, Budd Schulberg ?, Quentin Tarantino.

Overleden: Dr Guillotin, Vassili Smyslov.