De Val

23 Stier
11/12/13 mei
Het tijdveld De Val – Of: De Smak.

Voetnoten

1) 13 mei 1988. Mislukte moordaanslag op paus Paulus II door de Turk Mehmet Ali Aga. (23 Stier komt veel voor in horoscopen van aanslagen.)

2) 13 mei 1988. Jazz trompettist en zanger Chet Baker valt ‘s nachts in Amsterdam uit het raam van zijn hotel en overlijdt.
– 13 mei 2000. ‘Bungee jumper gedood, doordat het elastiek koord brak. De deelnemers springen van grote hoogte omlaag. Zij zitten vast gegespt aan een elastiek koord, dat hen tegenhoudt voor zij de grond raken. De 22 jarige, die een sprong maakte uit een cable car in de Zwitserse Alpen, nam deel aan een georganiseerde avonturenreis.’

3) 13 mei 1619. Johan van Oldebarneveldt wordt geëxecuteerd.

4) 13 mei 2008. Een grote brand breekt uit in de TU in Delft, waarna het gebouw instort.

5) ‘Op vrijdag 13 mei 2011 meldden de Belgische kranten dat prins Laurent niet meer welkom is in het paleis van zijn vader koning Albert II. Deze is de fratsen van zijn jongste zoon beu en weert hem tijdelijk van alle activiteiten van de koninklijke familie.’

6) 13 mei 2008. Cartoontekenaar Nekschot wordt door justitie gearresteerd en verhoord, wegens het plaatsen van anti Islamitische  cartoons op het Internet.

‘Op 13 mei 1939 verliet de St Louis Blues de haven van Hamburg met aan boord 937 Joodse vluchtelingen, die dachten dat zij naar Amerika mochten emigreren. Maar de nazi spionage diensten hadden een val opgezet. Het schip werd verplicht vanuit Cuba terug te keren naar Europa en de passagiers ondergingen hetzelfde lot zoals zoveel andere Europese Joden.’

13 mei 1940. ‘Het Lagerhuis is gisteren (in het tijdveld van De Val (of De Smak)) onverwacht bijeengekomen om de nieuwe premier Churchill, de gelegenheid te geven voor een ontmoeting van het Lagerhuis met zijn oorlogskabinet. (…) “Ik zeg het Huis, zoals ik gezegd heb tegen de ministers: Ik heb niets anders aan te bieden dan bloed, zweet en tranen. Wij hebben niets anders voor ons dan een beproeving van den meest smartelijk aard.” (…) Toen Churchill deze rede had uitgesproken, weerklonk er gejuich.’ (Het Vaderland, 14 mei 1940)

Land: Equador.

Geboren: Kris van Asche ?, Uwe Barschel, Senta Berger, Daphne Dumaurier), Alphonse Daudet, Jim Jones (sekteleider , Edward Lear, Joe Louis, Macchiavelli, Imca Marina, Molinaro, Theo Nijland ?, Robert Pattinson, Hagar Peters, Sullivan (Gilbert and S.), Maria Theresia, Richie Valens, Peter Paul de Vries ?, Steve Wonder, Roger Zelany.