De Strever

13 Ram
1/2/3 april
Het tijdveld De Strever – verbonden met Amatheia – tederheid. Het geitenmoedertje en haar kroost. 1)

Voetnoten

1) Capella (geit) is de laatste van de vijf helderste sterren aan het firmament. In Egypte werden er tempels gebouwd in de richting van haar heliactische opkomst. Capella is dan ook veel ouder dan de Voerman – Auriga, waarbij deze ster later is ondergebracht. Onder Capella bevinden zich twee vage sterretjes, De Bokjes. We herkennen in het beeld van een geit met twee jongetjes de mythe van Amatheia en Zeus als zuigeling. Inderdaad is Amatheia de oud – Griekse benaming voor het huidige Capella.
Rhea (een der Titanen) liet haar baby, de kleine Zeus, verbergen omdat de vader Chronos hun andere kinderen al had opgegeten. De baby kwam terecht in een verre grot, waar hij samen met een andere zuigeling, de latere godheid Pan, verzorgd werd door twee nimfen en de geit Amatheia (Tederheid). De kinderen werden gevoed met honing en dronken uit de uier van de geit. Toen Zeus later oppergod was geworden, zette hij haar uit dank als sterrenbeeld aan de hemel.
2) 2 april 1917. De eerste vrouw, die in het congres is gekozen, neemt haar zetel in.
– 2 april 1935. Mary Kirsch is de eerste vrouw met een licentie als paardentrainster.
– 2 april 1977. Charlotte Brew is de eerste vrouw in de Grand National Steeple Chase op haar eigen paard.
3) Een blik in de horoscoop van H. Chr. Andersen: Zon 13 Ram – De Strever. Mercurius (ondersteuner van de Zon) 14 Ram – De Mensenredder. Mars (zijn werk) 3 Leeuw – Immorele Zwakte. Saturnus (zijn verborgen kracht) 13 Weegsch. – Afzondering.
4) Op 2 april 1801 trouwde Napoleon met aartshertogin Marie Louise van Oostenrijk. Het was uiteraard een politiek huwelijk, maar Napoleon was door eigen verdienste zo hoog gestegen, dat hij dit kon doen.
5) Op 3 april 1973 werd het eerste gesprek door een mobiele telefoon gevoerd. (Wiki)
6) 2 april 1974. In Canada wordt het Frans officieel gelijkgesteld met het Engels, nadat het honderden jaren bestreden en onderdrukt was.
7) ‘Een succesvol ontwerper van televisiespelletjes (2 april 1948) zei in een interview: ‘Ik doe het niet voor het geld. Ik word eerder gedreven door een zekere compensatiedrang voor mijn nooit afgemaakte schoolopleiding. Dat ik nu bij elke grote tv – baas ter wereld met open armen wordt ontvangen, vind ik de grootste beloning.’ (Vkr. 9 dec. 2006)

Historisch: 1 april 1748. De ruines van Pompei worden ontdekt.

Oorlog: de Falkland Oorlog, 4 pril 1982.

Geboren: Hans Cristiaan Andersen, Frans Andriessen, John Blofeld, Erik Breukink ?, Casanova, Walter P. Chrysler, Serge Gainsbourg, Richard Gehlen, Hugo de Groot, Rodney King, Alexander Moissi, Camile Paglia, Rudolph Peugeot, Debbie Reynolds, Piet Römer, Edmond Rostand, Leon Russell, Hans Sarrasani.

Overleden: Greta Gynt, President Pompidou (in het ambt), Paus Johannes Paulus (in het ambt), Cecil Scott Forester (schrijver van de Captain Hornblower & The African Queen).